particulier
particulier

3 tips om geld te besparen op schoonmaken

Schoonmaakmiddelen kunnen duur zijn, maar je hebt ze wel nodig. Je wilt namelijk een schoon huis en schone kleding. Ontdek hoe je kan besparen op schoonmaken.

Bespaartip 1: Gebruik soda en groene zeep

Er bestaan veel dure schoonmaakmiddelen die zijn gemaakt voor één ding. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de ramen, het fornuis of de wasbak. Algemene schoonmaakmiddelen zijn vaak veel goedkoper en net zo goed. Haal alternatieve schoonmaakmiddelen in huis. Veel schoonmaakmiddelen zijn te vervangen door andere producten, soms producten waar je zelf nooit aan had gedacht. Er zijn er nog veel meer te noemen, dus ga eens op onderzoek uit!

  • Soda neemt vuil en nare geurtjes op. Je gebruikt het ook als ontvetter of allesreiniger. Vul een emmer water met een paar scheppen soda en je kunt direct aan de slag. Het is goedkoop, milieuvriendelijk en je kunt het voor alles gebruiken. Zoals de oven, wasmachine, gootsteen of keukenkastjes.
  • Groene zeep werd in de tijd van onze ouders en opa’s en oma’s voor alle schoonmaakklusjes in huis gebruikt. Het werkt goed bij het ontvetten en is voor van alles te gebruiken. Zoals je gasfornuis, badkamer of vlekken op je bank.

Bespaartip 2: Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Soms heb je meer schoonmaakproducten in huis dan je denkt. Bijvoorbeeld citroen, zout of azijn. Dit kun je gebruiken voor allerlei schoonmaakklusjes.

  • Citroen: hiermee ontvet, ontsmet en bleek je alles wat je maar wilt! Daarnaast ruikt het ook nog eens heel lekker. Het helpt ook tegen nare luchtjes, zoals zweetvlekken of vlekken van rode wijn. Ook kun je kalkaanslag in je keuken of badkamer verwijderen. Wrijf de plekken in met de opengesneden kant van de citroen. Spoel de plek daarna af met water en het blinkt weer.
  • Azijn ontvet en ontkalkt. Het is perfect om je kranen te laten glanzen of je ramen te lappen. Ook ontkalk je hiermee je koffiezetapparaat of waterkoker. Pas wel op met natuursteen en aluminium: die raken namelijk beschadigd.

Bespaartip 3: Maak je eigen wasmiddel

Wasmiddel is duur, dat weet iedereen. Maar het kan goedkoper, je kunt het namelijk vrij gemakkelijk zelf maken. Kan dat echt? Jazeker. Kijk op internet voor ‘recepten’ voor een heerlijk wasmiddel die je in een handomdraai kunt maken.

 

 

Bespaartip 4: Koop grootverpakkingen of koop meerdere verpakkingen (in de aanbieding)

Heel vaak verkijk je je op het verschil dat het kan maken als je grootverpakkingen koopt of zoekt waar schoonmaakmiddelen in de aanbieding zijn. Vaak kan je hier euro’s mee besparen.

Extra tip: Gebruik lucifers in plaats van luchtverfrisser. Probeer het maar eens, het werkt echt!

Ontdek hoe financieel fit je bent

Wil jij weten hoe je financieel fit je op dit moment bent? Doe dan de gratis, anonieme online test. Je krijgt een persoonlijk advies, met tips gericht op jouw situatie.