particulier
particulier

5 tips om geld te besparen op brandstof

De brandstofprijzen stijgen enorm in 2022. Daarom willen we graag besparen op brandstof. Wist je dat je gemakkelijk op je brandstofverbruik kunt besparen? Als je zuinig rijdt, gebruik je al snel 10% minder brandstof. Wij geven je 5 tips om te besparen op brandstof.

Wil je liever direct weten hoe jij jouw rijstijl kan aanpassen om te besparen op brandstof? Doe dan de test van Milieu Centraal en check of jij een zuinige rijder bent!

Test hoe zuinig jij rijdt

Bespaartip 1: Vermijd tanken aan de snelweg

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar het is echt waar: tanken aan de snelweg is (bijna) altijd een stuk duurder dan een stukje van de snelweg af. Vermijd dus tanken aan de snelweg. Dit scheelt je gemiddeld 6 cent per liter. Is je tank bijna leeg en moét je echt tanken? Tank dan genoeg brandstof om op je bestemming te komen en zorg dat je hem later bij een goedkoper tankstation weer aanvult.

Bespaartip 2: Zet de brandstofslurpers uit

Wist je dat veel functies in je auto extra brandstof slurpen? Zo verbruiken mensen die hun airco aan hebben in de auto 4 tot 13% meer brandstof dan mensen die hun airco niet aan hebben staan. Daarnaast zijn ook verwarmingssystemen, zoals stoel-, stuur- en achterruitverwarming, echte grootverbruikers. Hoeveel brandstof alle functies verbruiken, is afhankelijk van de auto die je rijdt. Toch helpt het altijd als je deze zo min mogelijk gebruikt. Dus zet eerst je raampje open voordat je de airco aanzet!

Bespaartip 3: Rijd zo zuinig mogelijk

Hoe zuiniger je rijdt, hoe lager het brandstofverbruik. Bespaar brandstof met deze tips om zuinig te rijden:

  1. Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling.
  2. Rijd zoveel mogelijk met een constante snelheid. Heeft je auto cruise control? Gebruik hem zoveel mogelijk.
  3. Rijd liever 100 dan 120 kilometer per uur.

Wil je weten wat voor type rijder jij bent en of je geld kunt besparen door zuiniger te rijden? Doe de test via Test je rijstijl van Milieu Centraal.

Test hoe zuinig jij rijdt

Bespaartip 4: Zorg dat je bandenspanning goed is

Check 1 keer per maand de spanning van je banden. Als je bandenspanning te laag is verbruik je soms tot wel 5% meer brandstof, terwijl je met een beetje extra lucht flink extra brandstof kunt besparen. Hou bij het oppompen van je banden de aanbevolen spanning van je autofabrikant aan. Deze vind je in het instructieboekje, bestuurdersportier en op de tankdop.

Bespaartip 5: Houd de prijzen in de gaten

De prijzen van brandstof schommelen flink. Over het algemeen stijgen de prijzen, maar door de week heen kunnen ze ook al veranderen. Zo kan het zijn dat je op maandagochtend goedkoper tankt dan op donderdagavond. Hou de prijzen van het tankstation bij jou in de buurt in de gaten. Zodra deze prijzen lager zijn, kun jij goedkoper tanken en besparen op brandstof.

 

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.