particulier
particulier

Zo vraag je huurtoeslag aan

Huur je een huis, appartement of woonstudio? Dan kun je mogelijk een mooie tegemoetkoming krijgen: de huurtoeslag. Of jij recht op huurtoeslag hebt en hoeveel, hangt af van je woninghuur, je inkomen, je leeftijd en je woonplaats. Na het lezen van dit artikel weet je of je huurtoeslag krijgt en hoe je je huurtoeslag kunt berekenen.

Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?

Niet iedereen krijgt huurtoeslag. Het is vooral bedoeld om mensen te helpen die nog niet zoveel spaargeld en inkomen hebben. Jongeren vallen hier vaak ook ook onder. Hieronder vind je een aantal belangrijke voorwaarden om huurtoeslag te krijgen:

  • Als je 18 jaar bent mag de (kale) huurprijs van je woonruimte maximaal € 442,46 per maand zijn (inclusief servicekosten).
  • Vanaf 23 jaar of ouder bent is dit maximaal € 752,33 per maand.
  • Je kunt alleen huurtoeslag aanvragen voor een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat je woonruimte een eigen voordeur heeft, die je van binnen en buiten op slot kunt doen. Er moeten in elk geval ook een eigen woon-/slaapkamer, keuken en toilet in zitten.
  • Je staat (met je eventuele medebewoners) bij de gemeente ingeschreven op het adres waar je de huurtoeslag voor ontvangt.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of hebt een verblijfsvergunning met recht op sociale voorzieningen als je huurtoeslag wilt aanvragen (geldt ook voor eventuele medebewoners).
  • Het maximale vermogen/spaargeld dat je mag bezitten als je huurtoeslag wilt ontvangen is € 31.340, hetzelfde geldt voor een eventuele medebewoner.
  • Hoe hoog je inkomen mag zijn voor het ontvangen van huurtoeslag hangt af van je huurprijs, je leeftijd en of je alleen of samen woont. Daarnaast gaat het om het inkomen dat je verdient. Heb je een medebewoner, dan wordt zijn/haar inkomen ook meegerekend. Maak een proefberekening.
  • Wanneer je alleen een studentenkamer huurt, kun je meestal geen huurtoeslag krijgen. Als het bij jouw studentencomplex wél kan, dan is dit bij je verhuurder bekend. Daar kun je dit dus even checken.

Huurtoeslag aanvragen

Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan kun je direct huurtoeslag aanvragen via Mijn Toeslagen. Hou je DigiD bij de hand. De huurtoeslag hoef je maar 1 keer aan te vragen. Vanaf het moment dat je de huurtoeslag hebt aangevraagd, ontvang je de toeslag zolang je aan de voorwaarden voldoet.

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag met terugwerkende kracht

Kom je erachter dat je recht op huurtoeslag hebt, maar heb je dit niet aangevraagd? Geen nood! Je kunt huurtoeslag met terugwerkende kracht terugvragen. Tot september van dit jaar kun je huurtoeslag van het voorgaande jaar aanvragen. Stel je hebt nog geen huurtoeslag in 2021 ontvangen, dan kun je tot september 2022 huurtoeslag over heel 2021 aanvragen. Huurtoeslag over 2022 kun je tot september 2023 aanvragen.

Wil je nog meer weten over huurtoeslag?

De feiten en cijfers over huurtoeslag kunnen snel veranderen. Check altijd zelf waar je in jouw specifieke situatie recht op hebt.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.

Neem contact met ons op

Onze medewerkers staan voor je klaar.

Telefoon
Bel gratis 0800-8115. (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Chatten
Stel direct je vraag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Mailen
Mail je vraag en we reageren binnen twee werkdagen.