particulier
particulier

Tip 1: Houd je administratie goed bij

Alle administratie moet je goed bijhouden. Je moet verplicht al je inkomsten en uitgaven bijhouden. Dat mag op papier, in Excel of met een boekhoudprogramma. Kies een manier die bij jou past. Schrijf op hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld je uitgeeft. Bewaar alle facturen die je stuurt. En ook de bonnetjes van alles wat je koopt. Dan weet je precies hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. Je administratie moet je 7 jaar bewaren.

Ontdek de eisen voor je administratie

Tip 2: Overweeg een boekhouder

Bedenk of je jouw administratie helemaal zelf doet, sommige dingen laat doen of een boekhouder inschakelt. Wanneer je moeite hebt met je administratie kan een boekhouder dat voor je doen. Denk aan het maken van een jaarrekening of je aangifte bij de Belastingdienst regelen.

Een boekhouder kent alle regels en wetten rondom belastingen. Hierdoor betaal je nooit teveel. Het geld dat je aan de boekhouder uitgeeft, verdien je snel terug. Hij of zij zorgt ervoor dat jouw financiën goed op orde zijn en brengt rust in je financiën. Ook scheelt het tijd en frustratie. Hierdoor houd je meer energie over voor je bedrijf.

Tip 3: Doe op tijd aangifte

Ondernemers moeten op tijd belastingaangiftes doen bij de Belastingdienst. Dat doe je door in te loggen op Mijn Belastingdienst.nl. Vind je het lastig om belastingaangifte te doen? Vraag dan om hulp. Dat kan via de ondernemersadviseurs van Geldfit. Je moet aangiftes op tijd doen en op tijd betalen. Anders krijg je een boete.

Lukt het niet om je belasting op tijd te betalen? Geef dit dan zo snel mogelijk aan bij de Belastingdienst. Je kan bijvoorbeeld vragen om uitstel van betaling of een betalingsregeling. Je moet dan wel aan voorwaarden voldoen. De Kamer van Koophandel zet op een rijtje wat je moet doen als je je belasting niet op tijd kan betalen.

Tip 4: Maak een goede prognose

De jaarrekening en jaarcijfers maak je aan het eind van het jaar. Als je hier geen verstand van hebt, dan laat je jouw boekhouder dit doen. De jaarrekening laat zien hoe jouw bedrijf er na een boekjaar financieel voorstaat. Door een prognose of verwachting te maken voor het volgende jaar, kun je precies zien hoe je onderneming tijdens het jaar presteert. Als eenmanszaak ben je niet verplicht een jaarrekening te maken. Het is wel handig, want het geeft inzicht in je cijfers. Ook is het handig als je geld wilt lenen bij de bank.

Lees alles over je jaarcijfers

Tip 5: Blijft je administratie en boekhouding lastig? Vraag om hulp

Vind je al die zaken met belastingen en geld maar ingewikkeld? Weet dan dat er veel hulp beschikbaar is. Want je bent echt niet de enige die veel vragen heeft over financiën. Kijk eens in het Geldboek voor ondernemers van de Kamer van Koophandel. Hier vind je alle basisinformatie over geldzaken. Ze leggen uit hoe je administratie en belastingen moet doen. En nog veel meer! Alles is makkelijk uitgelegd. De filmpjes laten je zien hoe het werkt. Met het Geldboek wordt ondernemen een stuk overzichtelijker.

Ga naar het Geldboek