particulier
particulier

Je eerste baan vinden

Het is fijn om direct na je afstuderen je eerste baan te vinden. Tijdens het solliciteren voor je eerste baan wil je een goede indruk maken. Maar een bedrijf moet ook bij jóu passen. We geven je 3 tips, zodat jij je eerste baan vindt.

1. Ga uitgerust aan de slag bij je eerste baan

Lukt het jou om na je afstuderen direct te beginnen met je eerste baan? Afstuderen en direct 40 uur per week werken is best pittig.  Het is daarom slim om na je afstuderen één of twee maanden rust te nemen. Daarna begin je fris met je eerste baan!

2. Ga stagelopen na je studie

Veel starters krijgen geen baan, omdat ze te weinig ervaring met het werk hebben. Je kunt daarom na je afstuderen ook eerst gaan stagelopen. Hierdoor bouw je werkervaring op, waardoor je eerder je eerste baan krijgt. Zorg wel dat je iets verdient aan het stagelopen. Je hebt een diploma op zak en daarmee kun je een organisatie veel bieden.

3. Weet welke eerste baan je zoekt

De meeste vacatures voor je eerste baan vind je via internet. Zorg ervoor dat je weet naar welke eerste baan je zoekt. Filter bijvoorbeeld op vakgebied, functietitels en werkervaring.

4. Solliciteren voor de perfecte eerste baan

Jouw cv en motivatiebrief voor je eerste baan moeten perfect zijn. Let daarbij op een aantal dingen:

 1. Zorg dat je motivatiebrief maximaal 1 A4-tje is. Je cv mag maximaal op 2 A4-tjes staan.
 2. Maak duidelijk waarom jij geschikt bent voor deze baan.
 3. Zet een foto van jezelf op je cv.
 4. Zorg dat de lezer direct ziet wat jouw specialisme is.
 5. Lieg niet over je werkervaring.
 6. Zorg dat je LinkedIn op orde is. Maar kijk ook of er niks geks staat op Google of op je Instagram- of Facebookprofiel.

Je cv en motivatiebrief versturen

Stuur je cv en brief in een pdf naar de werkgever van je eerste baan. Zet in de titel je naam, het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Zorg ook dat je geen (spel)fouten maakt. Vraag of minimaal twee mensen je cv en motivatiebrief willen checken.

5. Houd overzicht tijdens het solliciteren naar je eerste baan

Het is belangrijk om overzicht te houden als je op zoek bent naar je eerste baan. Dit doe je door een lijstje te maken van alle banen waarop je solliciteerde. Schrijf ook op als je bent afgewezen. En vraag in dat geval altijd om feedback.

Extra tips om overzicht te houden:

 1. Maak een sollicitatievideo.
 2. Sla vacatureteksten op, want deze staan niet meer op een website na de sluitingsdatum.
 3. Volg op social media interessante bedrijven en personen.
 4. Reageer alleen op vacatures die je voor minstens 60 procent leuk vindt.
 5. Abonneer je op nieuwsbrieven van vacaturesites.

6. Netwerk voor die eerste droombaan

Kijk of je binnen je netwerk iemand kent die bij een organisatie werkt(e) die jij interessant vindt. Zie je een interessante vacature? Reageer door te bellen. Dit werkt vaak beter om je eerste baan te krijgen dan een e-mail. En zo kun je weer iemand aan je (LinkedIn)netwerk toevoegen. 

7. Kom goed voor de dag tijdens je sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Hartstikke goed! Zorg dat je op tijd bent en dat je er netjes uitziet. Doe daarnaast research naar de organisatie, hun website en socialmediakanalen. En lees de vacature nog eens goed door.

Extra tips voor je sollicitatiegesprek:

 1. Ga naar het gesprek, ook als je twijfelt. Zo oefen je weer om te solliciteren.
 2. Zorg dat je een reactie hebt op de vraag: “Vertel eens wat over jezelf”. Bedenk ook vast drie vragen voor de organisatie.
 3. Ontdek of dit bedrijf bij je past. Luister naar je gevoel. Probeer ook te voelen hoe de sfeer in het bedrijf is. Wat doen collega’s in hun pauze? Doen ze weleens leuke dingen samen?

8. Geef de zoektocht naar die eerste baan niet op

Solliciteren als starter is spannend. En niet altijd leuk of eenvoudig. Blijf vertrouwen in een goede afloop. Hou vol, het gaat je lukken om je eerste baan te vinden!

9. Zoek tijdelijk werk na afstuderen

Vind je niet direct je eerste baan na je studie? Ga dan bijverdienen met een tijdelijke baan. Bijvoorbeeld door meer te gaan werken bij je bijbaan. Zo zorg je dat er toch geld in het laatje komt, terwijl je kan solliciteren op je eerste baan.

10. Wat als een eerste baan vinden niet lukt?

Soms lukt het solliciteren echt even niet. Hierbij spelen je vakgebied, het aanbod, je eigen inzet én geluk een rol. Lukt het je niet om je eerste baan te vinden? Dan kan je ook een bijstandsuitkering aanvragen. Doe dit zo snel mogelijk, want het duurt een aantal maanden voordat je het geld binnen hebt.