Telefoon op afbetaling wordt lening

Ben je op zoek naar een nieuwe mobiele telefoon met abonnement? Let dan goed op! Sinds 1 mei 2017 zijn de regels veranderd. Je telefoonabonnement met een telefoon op afbetaling, is vanaf nu geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit betekent dat jouw telefoonabonnement wordt gezien als een lening. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen? Mogelijk krijg je door de afbetalingsregeling voor je telefoon, een lagere hypotheek.

Je zou denken: een mobiel per maand afbetalen is gemakkelijk. Je hoeft niet in één keer een groot bedrag te betalen. En na één of twee jaar is de mobiel jouw eigendom.

Strengere regels

Helaas, het lijkt mooier dan het is. De regels zijn aangescherpt. Als je een nieuw telefoonabonnement afsluit met een telefoon op afbetaling, krijg je een BKR-registratie. Dit geldt voor een telefoon van €250,- of meer. Deze registratie blijft voor vijf jaar zichtbaar. Dus ook al heb je jouw telefoon helemaal afgekocht, jouw registratie is nog steeds te zien.

Maakt het uit om een BKR-registratie te hebben? Ja! Het is nu bijvoorbeeld moeilijker om een nieuw abonnement met telefoon op afbetaling af te sluiten. En wanneer je een huis wilt kopen, krijg je door de BKR-registratie mogelijk een lagere hypotheek.

Tips voor een slimme aanschaf

Ben je op zoek naar een (nieuwe) telefoon op afbetaling? Let dan goed op! Ga op zoek naar een telefoon onder de €250,- of reken je mobiele telefoon in één keer af. Zo blijf je telefonisch bereikbaar, maar voorkom je nare situaties achteraf.