Rood staan

Vanaf 1 december heeft rood staan mogelijk (grotere) gevolgen! Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen en kredieten. Vanaf nu dus ook rood staan. Het gaat er daarbij om dat je bij je bank hebt ingesteld dat je rood mág staan. Dus ook als je er geen/niet volledig gebruik van maakt!

Een BKR-registratie heeft gevolgen voor het aanvragen van een lening. Je krijgt bijvoorbeeld een lagere hypotheek. Stel: jij hebt bij je bank ingesteld dat je tot 500 euro rood mag staan. Dan betekent dat dat je 2.800 euro minder hypotheek krijgt dan iemand die dat niet heeft. Als je maximaal 1.500 euro in het rood mag staan heeft dit nog grotere gevolgen. Dan krijg je zelfs 8.400 euro minder hypotheek, aldus een bron van de NOS. Dus rood staan heeft gevolgen voor de hoogte van je leningen.

Wat is rood staan?

De bank biedt jou de mogelijkheid om meer uit te geven dan je op dat moment hebt. Dit heet ‘rood staan’. Je kunt dus onder de 0 euro alsnog een bepaald bedrag uitgeven. Stel dat je 200 euro op je rekening hebt, maar je toch graag die ene laptop van 800 euro wilt kopen. Dat kan! Maar dan is je nieuwe saldo -600 euro. Dat klinkt handig, maar dat is het niet altijd! Rood staan betekent dat je de bank dit bedrag moet ‘terugbetalen’. Daar bovenop komt rente. Dit zijn extra kosten naast die 600 euro. Het is lastig om dan je saldo weer op peil te krijgen. Je hebt namelijk ook nog je andere kosten die je maandelijks moet betalen. Als je het niet redt om het terug te betalen, blijf je achterlopen.

Heb je de optie om rood te staan niet per se (volledig) nodig? Dan is het goed om deze optie uit te zetten óf het maximale bedrag van rood staan te verlagen. Je kunt altijd je bank bellen voor meer informatie.