particulier
particulier
particulier

Ga in gesprek over je financiën.

Lisanne
– 22 jaar

Lisanne maakt zich geen zorgen over haar geld

Lees het verhaal van Lisanne* en ontdek welke stappen hij zette om grip op haar geld te krijgen. Wil jij ook financieel fit worden? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.

‘Opeens had ik geen inkomsten meer’

Lisanne studeerde, maar vanwege psychische klachten nam ze een tussenjaar. Tijdens haar studie vond ze het lastig om rond te komen en moest ze de eindjes aan elkaar knopen. Ze schakelde daarom via de gemeente een financieel maatje in die haar hielp inzicht te krijgen in haar inkomsten en uitgaven. ‘Het bleek dat ik veel te weinig inkomsten had voor wat ik moest betalen. Toen heb ik mijn DUO-lening moeten verhogen.’ Dat vond Lisanne erg vervelend: ‘Je voelt toch de druk om zo min mogelijk te lenen’.

* In verband met privacy is dit niet haar echte naam en gebruiken we een stockfoto.
Dit verhaal is gemaakt in samenwerking met de jongerenmaatjes van SchuldHulpMaatje. Kan jij ook een maatje gebruiken? Neem contact op.

Grip op geld

Tijdens haar tussenjaar kreeg Lisanne andere geldzorgen. ‘Toen ik stopte met studeren moest ik mijn lening stopzetten. Opeens had ik geen inkomsten meer, behalve een bedrag dat mijn ouders maandelijks overmaakten.’ Naast haar psychische klachten, die al heftig genoeg waren, moest ze ook nog haar geldzaken uitzoeken en had ze nauwelijks geld meer om van te leven.
lisanne

'Ik had nauwelijks geld meer om van te leven'

Gelukkig krijgt Lisanne nu een uitkering. ‘Eerst was dat niet mogelijk, want mijn ouders mochten me niet te veel geld per maand geven. Toch had ik niet eens geld om met vriendinnen af te spreken!’ Nu ze eenmaal een uitkering heeft, merkt ze dat haar ervaringen met het financiële maatje hielpen. ‘Aan het begin van de maand maak ik een begroting. Tijdens de maand hou ik een uitgaventabel bij in Excel. Dit helpt mij heel erg, nu weet ik precies hoeveel geld ik die maand te besteden heb.’

Financiële stress zorgde er bij Lisanne voor dat ze het overzicht niet meer had. Haar tip: ‘Ga erover in gesprek, bijvoorbeeld met vrienden of met een financieel maatje van de gemeente’. Dan kijkt er iemand met een frisse blik naar jouw situatie en krijg je met handige tips inzicht in je situatie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Grip op je geld

Zit jij ook met geldzorgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.

Neem contact met ons op

Onze medewerkers staan voor je klaar.

Telefoon
Bel gratis 0800-8115. (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Chatten
Stel direct je vraag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Mailen
Mail je vraag en we reageren binnen twee werkdagen.